Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Upplev Svalbard med svensk färdledare - Grönlandsresors Alexandra Widl, 5 dagar (7900)

Följ med på en upplevelserik resa till Svalbard, 76 grader nord! En ögrupp som bjuder på häpnadsväckande vacker arktisk natur och snöklädda glaciärer, djupa fjordar och unika fjäll. I midnattsolens rike lever valrossar och isbjörn, valar och svalbardrenen samtidigt som tusentals fåglar häckar på de branta fågelklipporna. Allt sedan holländaren Willhelm Barentz landsteg 1596 har ögruppen fortsatt att fascinera. På vår resa följer vi spåren av tidiga nordpolsexpeditioner, trapperjägarnas hårda liv, vi besöker den mytomspunna spökstaden Pyramiden och upplever djurlivet vid Nordenskiöldglaciären. Rika på minnen guidas vi genom världens nordligaste bryggeri på kvällen. De som önskar, kan följa med på en spännande ATV safari, besöka den mitt ute i vildmarken belägna ryska staden Barensburg eller följa med på en oförglömlig valrossafari. Som avslutning njuter vi av en stämningsfull vildmarkskväll tillsammans. Grönlandsresors färdledare Alexandra Widl är vår följeslagare på denna Svalbardresa.


Longearbyn
Foto: Marcella Cardenas

Vi är halvvägs mellan Norge och Nordpolen vid en samling av arktiska öar.

Reseledaren
Vår svenska färdledare Alexandra Widl arbetar till vardags som Grönlandsresors reseproducent för Svalbard. Resorna som fört henne hit har fascinerat henne från dag ett. Efter att ha läst Bea Usmaas Augustprisbelönta bok “Expeditionen: min kärlekshistoria” ville hon precis som författaren, gång på gång återvända till den arktiska vildmarken för att lära sig mer om Svalbards rika historia. Alexandra har själv organiserat denna omväxlande resa som ger oss en insyn i hur det är att leva på Svalbard idag och i det förgångna och där vi kan ta del av dess rika djur- och naturliv men framför allt uppleva en arktisk plats på jorden som är helt unik.
 

 Resedatum (7900)
   
2022: 8-12 juli

Minimum 15 deltagare, max 23 deltagare

 Pris per person (SEK):
 

Del i dubbelrum 23250 SEK
Enkelrumstillägg: 4250 SEK

Tillval:
• ATV safari i Adventsdalen inkl. guide och enkel fika, 4 timmar den 11 juli. 1550 SEK per chaufför (körkortskrav) och 1100 SEK per tillhörande passagerare. (2-12 deltagare)

• Heldagsutflykt till Barentsburg inkl. båttur, lunch och guidning, 9-10 timmar den 12 juli: 1950 SEK

• Halvdagsutflykt valross safari inkl båttur, varm dryck och lunch, guidning, säkerhetsoverall den 12 juli: 2550 SEK (2-11 deltagare)
 

 Priset inkluderar
  • Reseledning tur och retur Arlanda
• Flyg Arlanda till Longyearbyn och retur inkl skatter och avgifter.
• Transfer flygplatsen och boendet
• 4 övernattningar på Radisson BluPolar Hotel ****, inkl frukost
• Lunch på hotellet dag 1
• Välkomstmiddag (tvårätters) på Bistro Huset dag 1
• Vildmarksafton med viltgryta och både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker och föredrag
• Lokal guidning på samtliga utflykter
• Transfers med buss enligt programmet
• Guidad stadsrundtur med buss i Longyearbyn
• Inträde på Svalbard Museum
• Bryggeribesök med guide på Svalbard bryggeri inkl ölavsmakning
• Besök i gruva 3
• Båttur till ryska nedlagda byn Pyramiden med guidning

 Priset inkluderar inte
  • Dryck till maten
• Måltider på flyg
• Res- och avbeställningsförsäkring.

OBS!
På Svalbard är det vädergudarna som bestämmer. Guiden är ansvarig för gruppens säkerhet och vi måste vara beredda på att eventuella justeringar av programmet kan ske.

Program

Dag 1) fredag 8 juli
Vår färdledare Alexandra välkomnar oss vid gaten på Arlanda denna tidiga morgon. Vårt entimmes flyg med SAS till Oslo avgår kl. 07.35 Vi reser vidare till Svalbard kl. 09.55 och ankommer i Longyearbyn kl. 12.50. Transfer till hotellet. Vi stärker våra krafter med en lätt lunch och checkar sedan in på våra bekväma rum.

I eftermiddag ger oss av på vår kulturhistoriska guidade tur genom Longyearbyn som börjar kl. 16.00. Är det sant att man inte får dö på Svalbard? Under fjället inne i Longyeardalen ligger en av världens vackraste och ödsligaste gravplatser. Här i permafrosten vilar kropparna till gruvarbetare, offer för spanska sjukan, fångstmän och andra. Vi får höra berättelsen om när några av gravarna skulle öppnas i jakten på Spanska sjukans virus år 1996, historien om valfångstgravarna som fortfarande ligger välbevarade frusna efter 400 år och vi får veta varför man inte längre får begravas i Longyearbyn.

Vi besöker Svalbard museum som ligger i centralt i Svalbards Forskningspark. Här ser vi den fina utställningen ”Liv i lys og is” som har fått utmärkelsen “Årets museum” av Europarådet. Museets historiska magasin innehåller ca 40 000 föremål, bland annat en bit av Andrées luftballongtyg och kläder från valfångargravar från tidigt 1600-tal.

Stadsrundturen avslutas med en middag på Husets Bistro, Longyearbyns mest anrika restaurang kl. 18.30. Övernattning på Radisson Blu Polar Hotel****.


Färgglada hus i Longyearbyn
Foto: Frank Andreassen


Utsikt över Longyearbyn
Foto: Marcela Cardenas


Kommentarer överflödiga. Svalbard är isbjörnens territorium. Vi kommer mycket sannolikt inte att träffa på några björnar, men man vet aldrig.
Foto: Jarle Roessland

Dag 2) lördag 9 juli


Foto: Marcela Cardenas

Kl. 08.30 I dag åker vi på en båttur till Pyramiden, en fascinerande övergiven rysk spökstad mitt i vildmarken. Vi börjar turen med att segla längs Isfjorden och passerar fågelklipporna på Diabas på nära håll. Med låg hastighet driver vi förbi den enorma Nordenskiöldglaciären omgiven av makalös vacker natur och på vägen kan vi även begrunda resterna av det skotska gruväventyret i Brucebyen.

Med utsikt över distinkta klippformationer får vi en varm lunch medan vi korsar fjorden till den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Staden övergavs under sommaren 1998, men är fortfarande intakt med byggnader och infrastruktur. Med vår guide från båten som isbjörnsvakt och berättare strosar vi genom den en gång så välbeställda bosättningen där dragspelstoner numer har tystnat.

På vägen tillbaka till Longyearbyn följer vi den norra sidan av fjorden och hör den tragiska berättelsen om vintern vid Svenskhuset på Kapp Thordsen. Vi är tillbaka i Longyearbyn ca kl. 19.30 och går till fots tillbaka till hotellet.
 


Nedanför fågelbergen syns ofta fjällräven i jakt på ägg och fågelungar.
Foto: Roy Mangersnes

Dag 3) söndag 10 juli
Kl.09.00 -12.00 I dag följer vi med ​​på en vandring i spåren av Longyearbyns rika gruvdriftshistoria och lär känna en arbetares hårda vardag i Gruva 3. Den här utflykten handlar om den kolsvarta historien av gruvdrift på Svalbard. Gruvan stängdes 1996 och vi får ta del av vardagslivet i den sista handmanövrerade gruvan i Longyearbyn. Här har tiden stannat och utrustningen finns kvar precis som när den övergavs.


Gruvarbetarna var de som byggde Longyearbyn.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

På eftermiddagen har ni möjlighet att boka till denna utflykt (tillval)

ATV-safari kl. 13.00 - kl.16.00
Vi kör in i Adventdalen med fyrhjulsdrivna ATV i ett klassiskt Svalbardlandskap med djupa dalbottnar och höga berg. På sommaren är det inte ovanligt att se både svalbardsren och fjällräv på denna utflykt.

Vi kör från Longyearbyn, in i dalen och längs vägen berättar guiden om de intressanta kulturhistoriska platserna och den vackra naturen vi omges av. Turen fortsätter på berget Breinosa och den aktiva kolgruvan Gruva 7. Här stannar vi för att njuta av den fantastiska utsikten från Adventdalen och mot den mäktiga Isfjorden. Om vi hinner kan vi stanna vid en av de traditionella hundgårdarna i dalen.


I kväll besöker vi världens nordligaste bryggeri som handlar om så mycket mer än bara öl. Det är en berättelse om hur man mot alla odds får ett företag att blomstra i en oerhörd utsatt miljö. Svalbard Brewery grundades 2011 och tappade sitt första öl i augusti 2015 efter sex års arbete för att ändra lagen från 1928 som förbjöd tillverkning av alkohol på Svalbard. Smaka lokalt tillverkat öl som innehåller 2000 år gammalt vatten från Bogerglaciären på Svalbard!

Vi går till fots och lämnar hotellet kl.17.30. Guidningen tar ca 1 timme, därefter middag på egen hand

Dag 4) måndag 11 juli
Svalbard bjuder på många härliga och intressanta utflyktsmöjligheter. Idag har vi möjlighet att boka utflykter som just passar våra enskilda intressen och fysisk förmåga.
Naturligtvis går det bra att stanna kvar i Longyearbyn och bara ta det lugnt och njuta av lokala kaféer, butiker, galleriet och exempelvis besöka North Pole Expeditionmuseum innan vi möts upp på en gemensam kväll.

19.00 I kväll upplever vi en riktig vildmarkskväll som stämningsfull avslutning på vår Svalbard vistelse. Vi besöker mysiga Camp Barentz trapperstation som ligger i Bolterdalen, ca.10 km från Longyearbyen. Här bjuds det på en mustig rengryta över öppen eld samtidigt som vår värd håller ett spännande isbjörnföredrag. Dryck ingår!

Ni kan välja mellan följande utflykter den 12 juli (tillval)

1) 08.30 Heldagstur till Estmarkglaciären och den levande ryska gruvbygden Barentsburg inkl. lunch
Följ med på en heldags bekväm båttur till Barentsburg, en fascinerande levande rysk bygd omgiven av häpnadsväckande vacker vildmark. Vi korsar Isfjorden och far upp mot den mäktiga Esmarkglacieren i Ymerbukta. Här ser vi med lite tur både säl och vitvalar. En god varm lunch serveras på vägen mellan Esmarkglacieren och ryska gruvstaden Barentsburg som ligger vid en bergssluttning i Grønfjorden. I mynningen på Grønfjorden har spår av dinosaurier upptäckts.
 


I Barentsberg så kommer vi till Ryssland. Allt är på ryska, betalingsmedel är ryska rubel (även om det går att betala med euro och NOK) och vi får t.o.m. ett ryskt mobilnät när vi kopplar upp telefonen.
Foton: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

I Barentsburg möts vi av vår ryska guide som på charmig engelska förmedlar det dagliga livet och aktiviteter i en liten bit av Ryssland på Svalbard. På färden tillbaka till Longyearbyn blir det fotosafari längs de övergivna ryska bosättningarna i Coles Bay och Grumant och vi passerar även Fuglefjellet där tusentals sjöfåglar häckar varje år. Vi är tillbaka i Longyearbyn ca.kl.18.30.

2) Valrossafari och glaciär 5 timmar, inkl. lunch och varm dryck.
På denna eftermiddag får du uppleva det bästa av Svalbard. Vacker natur, fåglar, valrossar och stora vilda glaciärfronter. Den mäktiga valrossen har de senaste somrarna slagit läger i vackra Borebukta. Tidigare jagades valrossen och var nära att försvinna. Att få uppleva djuren i sin naturliga omgivning är en unik upplevelse. Valrossen, med sin majestätiska karaktär, är en av de mest spännande djuren i Arktis! Följ med i öppen stabil båt till dessa spännande varelser. Vi äter lunch med den vita, marmorerade glaciären precis framför oss. Det här handlar om vilda djur, det går därför inte att garantera att de alltid är på plats. Att vi upplever en makalös vacker natur är däremot säkert!

Valrossen fredades för mer än 50 år sedan och kolonierna har blivit större och större med åren. Tidigare jagades valrossen och var nära att försvinna. Att få uppleva valrossen i sin naturliga omgivning är en unik upplevelse. Valrossen, med sin majestätiska karaktär, är en av de mest spännande djuren i Arktis. De bor i samma område mesta delen av sommaren och älskar att sola på stranden.

Dag 5) tisdag 12 juli
Frukost och utcheckning från hotellet innan kl. 11.00
Vi ställer vårt bagage i ett bagagerum och hinner gå sista ärenden på stan. Kanske köpa lite matsäck för hemresan? Eller lite Svalbardsöl som souvenir? (ej i handbagaget…)

Kl. 13.00 avgår vår buss från hotellet till flygplatsen. Vårt flyg med SK4425 avgår kl. 14.45 och vi mellanlandar i Tromsö kl. 16.20 Här tar alla passagerare sitt bagage och checkar in igen (Tullregler). Passa på och ät lite middag på egen hand. Vidareflyg till Arlanda kl. 19.00 med SK 2486 , ankomst kl. 20.50. Välkomna hem efter ett härligt äventyr på Svalbard!
 

 

Packlista

Obligatoriskt
* Pass!
* Mjuk väska eller ryggsäck för personlig utrustning och kläder
* Vindtät mössa
* Halsduk, scarf eller buff som skyddar halsen i vinden
* 1-2 par handskar (gärna tunna handskar)
* 2 uppsättningar underkläder i material som andas
* En tjock varm tröja eller fleece
* 2-3 par ullsockor eller motsvarande
* 1 par varma och vindtäta byxor och jacka
* 1 uppsättning kläder för inomhusbruk i båten
* Solglasögon, gärna polariserade
* Toalettartiklar du behöver för privat bruk
* Vattenflaska

Rekommenderat
*
Kikare och kamera
* Skor för användning ombord
* Sol- och köldkräm (ej vattenbaserat)
* 1 vindtät fleecejacka
* Plastpåsar för kläder/smutstvätt

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 Klicka på bilderna på denna sida för större version.


Lunnefåglar

 


I Longearbyn ligger världens nordligaste chokladtillverkning där de skapar fantastiskt goda chokladpraliner.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


En av invånarna på hundgården
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


Fjällräv
Foto: Roy Mangersnes

 


Foto: Jarle Roessland