Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Upplev Svalbard med svensk färdledare - Grönlandsresors Alexandra Widl, 5 dagar (7900)

Framflyttad till 2021! Vi planerar att köra denna tur 10-14 juli 2021. Mer detaljer kommer!

ölj med på en upplevelserik resa till Svalbard, 76 grader nord! En ögrupp som bjuder på häpnadsväckande vacker arktisk natur och snöklädda glaciärer, djupa fjordar och unika fjäll. I midnattsolens rike lever valrossar och isbjörn, valar och Svalbardrenen samtidigt som tusentals fåglar häckar på de branta fågelklipporna. Allt sedan holländaren Willhelm Barentz landsteg 1596 har ögruppen fortsatt att fascinera. På vår resa följer vi spåren av tidiga nordpolsexpeditioner , trapperjägarnas hårda liv, vi besöker den mytomspunna spökstaden Pyramiden och upplever djurlivet vid Nordenskiöldglaciären. Rika på minnen guidas vi genom världens nordligaste bryggeri på kvällen. De som önskar, kan följa med på en lättare eller mer krävande vandringstur i fascinerande natur, besöka den ryska staden Barensburg också den mitt ute i vildmarken eller följa med på en spännande valrossafari. Som avslutning njuter vi av en stämningsfull vildmarkskväll tillsammans. Grönlandsresors egna färdledare är vår följeslagare på denna Svalbardresa!


Longearbyn
Foto: Marcella Cardenas

Vi är halvvägs mellan Norge och Nordpolen vid en samling av arktiska öar.

Reseledaren
Vår svenska färdledare Alexandra Widl arbetar till vardags som Grönlandsresors reseproducent för Svalbard. Resorna som fört henne hit har fascinerat henne från dag ett. Efter att ha läst Bea Usmaas Augustprisbelönta bok “Expeditionen: min kärlekshistoria” ville hon precis som författaren, gång på gång återvända till den arktiska vildmarken för att lära sig mer om Svalbards rika historia. Alexandra har själv organiserat denna omväxlande resa som ger oss en insyn i hur det är att leva på Svalbard idag och i det förgångna och där vi kan ta del av dess rika djur- och naturliv men framför allt uppleva en arktisk plats på jorden som är helt unik.
 

 Resedatum (7900)
    2020: 3-7 juli

Minimum 21 deltagare, max 24 deltagare

 Pris per person (SEK):
 

Del i dubbelrum 22550 SEK
Enkelrumstillägg: 4485 SEK
 

 Priset inkluderar
  • Reseledning tur och retur Arlanda
• Flyg Arlanda till Longyearbyn och retur inkl skatter och avgifter.
• Transfer flygplatsen och boendet
• 4 övernattningar på Funken Lodge Hotell ****, inkl frukost
• Lunch på hotellet dag 1 och på utflykt dag 2
• Välkomstmiddag (trerätters) på Bistro Huset dag 1
• Vildmarksafton med viltgryta och både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker och föredrag
• Lokal guidning på samtliga utflykter
• Transfers med buss enligt programmet
• Guidad stadsrundtur med buss i Longyearbyn
• Inträde på Svalbard Museum
• Bryggeribesök med guide på Svalbard bryggeri inkl ölavsmakning
• Besök i gruva 3
• Båttur till ryska nedlagda byn Pyramiden med guidning

 Priset inkluderar inte
  • Dryck till maten
• Måltider på flyg
• Res- och avbeställningsförsäkring.

OBS!
På Svalbard är det vädergudarna som bestämmer. Guiden är ansvarig för gruppens säkerhet och vi måste vara beredda på att eventuella justeringar av programmet kan ske.

Program

Dag 1) fredag 3 juli
God morgon! Vår färdledare Alexandra möter upp oss vid gaten på Arlanda. Kl. 07.35 avgår vårt flyg SK843 med SAS till Oslo (ankomst kl. 08.35) och vi reser vidare till Svalbard med SK4490 kl. 09.55. Ankomst i Longyearabyn kl. 12.50. Transfer och incheckning på hotellet.


Färgglada hus i Longyearbyn
Foto: Frank Andreassen

Vi stärker våra krafter med en lunch innan vi ger oss av på en kulturhistorisk tur genom Longyearbyn kl. 16.00. Är det sant att man inte får dö på Svalbard? Under fjället inne i Longyeardalen ligger en av världens vackraste och ödsligaste gravplatser. Här i permafrosten vilar kropparna till gruvarbetare, offer för spanska sjukan, fångstmän och andra. Vi får höra berättelsen om när några av gravarna skulle öppnas i jakten på Spanska sjukans virus 1996, historien om valfångstgravarna som ligger välbevarade frusna fortfarande efter 400 år och vi får veta varför man inte får begravas i Longyearbyn.


Utsikt över Longyearbyn
Foto: Marcela Cardenas

Stadsrundturen slutar vid Svalbard museum som ligger i centralt i Svalbards Forskningspark. Här besöker vi utställningen ”Liv i lys og is” som fick utmärkelsen Årets museum av Europarådet 2008. Museets historiska magasin innehåller ca 40 000 föremål, bland annat en bit av Andrées luftballongstyg och kläder från valfångargravar från tidigt 1600-tal.

Välkomstmiddag på Husets Bistro och övernattning på Hotell Funken Lodge****.


Kommentarer överflödiga. Svalbard är isbjörnens territorium. Vi kommer mycket sannolikt inte att träffa på några björnar, men man vet aldrig.
Foto: Jarle Roessland

Dag 2) lördag 3 juli


Foto: Marcela Cardenas

Kl. 08.30 I dag åker vi på en båttur till Pyramiden, en fascinerande övergiven rysk spökstad mitt i vildmarken. Vi börjar turen med att segla längs Isfjorden och passerar fågelklipporna på Diabas på nära håll. Med låg hastighet driver vi förbi den enorma Nordenskiöldglaciären omgiven av makalös vacker natur och på vägen kan vi även begrunda resterna av det skotska gruväventyret i Brucebyen.

Med utsikt över distinkta klippformationer får vi en varm lunch medan vi korsar fjorden till den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Staden övergavs under sommaren 1998, men är fortfarande intakt med byggnader och infrastruktur. Med vår guide från båten som isbjörnsvakt och berättare strosar vi genom den en gång så välbeställda bosättningen där dragspelstoner numer har tystnat.

På vägen tillbaka till Longyearbyn följer vi den norra sidan av fjorden och hör den tragiska berättelsen om vintern vid Svenskhuset på Kapp Thordsen. Vi är tillbaka i Longyearbyn ca kl. 14.30 och går till fots tillbaka till hotellet. Övernattning på Hotell Funken Lodge.
 


Nedanför fågelbergen syns ofta fjällräven i jakt på ägg och fågelungar.
Foto: Roy Mangersnes

Dag 3) söndag 5 juli
Kl.09.00 -12.00 I dag följer vi med ​​på en vandring i spåren av Longyearbyns rika gruvdriftshistoria och lär känna en arbetares hårda vardag i Gruva 3. Den här utflykten handlar om den kolsvarta historien av gruvdrift på Svalbard. Gruvan stängdes 1996 och vi får ta del av vardagslivet i den sista handmanövrerade gruvan i Longyearbyn. Här har tiden stannat och utrustningen finns kvar precis som när den övergavs.


Gruvarbetarna var de som byggde Longyearbyn.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

På eftermiddagen har ni möjlighet att boka till någon av följande två utflykter (tillval)

Lätt vandring i Endalen kl. 13.15 - kl.16.15
Guiden tar oss med på en enkel vandring i Endalen som har en rik gruvhistoria. Det är en god möjlighet att se både flora och fauna, och längs vägen serveras kex och varm dryck. Detta är en lätt till måttlig vandring utanför vägen. Det finns partier med ojämn terräng men de flesta kan gå med på den här promenadvandringen. (minst 6 deltagare). 495 SEK p.p.

ATV-safari kl. 13.00 - kl.16.00
Vi kör in i Adventdalen med fyrhjulsdrivna ATV i ett klassiskt Svalbardlandskap med djupa dalbottnar och höga berg. På sommaren är det inte ovanligt att se både svalbardsren och fjällräv på denna utflykt. Vi kör från Longyearbyn, in i dalen och längs vägen berättar guiden om de intressanta kulturhistoriska platserna och den vackra naturen vi omges av. Turen fortsätter på berget Breinosa och den aktiva kolgruvan Gruva 7. Här stannar vi för att njuta av den fantastiska utsikten från Adventdalen och mot den mäktiga Isfjorden. Om vi hinner kan vi stanna vid en av de traditionella hundgårdarna i dalen. Körkortskrav.1.560 SEK p.p. Min. 2 deltagare

18.00 I kväll besöker vi världens nordligaste bryggeri som handlar om så mycket mer än bara öl. Det är en berättelse om hur man mot alla odds får ett företag att blomstra i en oerhört utsatt miljö. Svalbard Brewery grundades 2011 och tappade sitt första öl i augusti 2015 efter sex års arbete för att ändra lagen från 1928 som förbjöd tillverkning av alkohol på Svalbard. Smaka lokalt tillverkat öl som innehåller 2000 år gammalt vatten från Bogerglaciären på Svalbard!
Övernattning på Hotell Funken Lodge

Dag 4) måndag 6 juli
Svalbard bjuder på många härliga och intressanta utflyktsmöjligheter. Idag har vi möjlighet att boka utflykter som just passar våra enskilda intressen och fysisk förmåga.
Naturligtvis går det bra att stanna kvar i Longyearbyn och bara ta det lugnt och njuta av lokala kaféer, butiker, galleriet och exempelvis besöka North Pole Expeditionmuseum innan vi möts upp på en gemensamm kväll.

Ni kan välja mellan följande tre utflykter (tillval)

1) Vandring till Foxdalen med fantastiska vyer: Kl. 09.00 - kl. 17.00, 8 timmar utflykt, 11 km. God kondition krävs!
Vi kör upp till Gruva 7, den enda gruvan som fortfarande arbetar runt Longyearbyn. Vi börjar på ca. 400 meters höjd, så vyn är formidabel från första steget. Vandringen går längs Foxfonnaglaciären längs mot Foxdalen där vi anländer till en gammal fiskestuga - en perfekt plats för en utflyktslunch. Efter något att äta och varmt att dricka, går vi mot vackra Advent dalen och Camp Barentz, där vandringen slutar.Detta är en sällsynt möjlighet att se Adventdalen och de omgivande bergen från en fågelperspektiv.Terrängen är robust och vi korsar flera bäckar. Minst 6 deltagare.
pris 995 SEK p.p

2) Heldagstur till Estmarkglaciären och den levande ryska gruvbygden Barentsburg
08.30 I dag far vi på en heldags båttur till Barentsburg, en fascinerande rysk bygd mitt i vildmarken. Vi korsar Isfjorden och seglar upp mot den mäktiga Esmarkglacieren i Ymerbukta. Här ser vi med lite tur både säl och vitvalar. En god varm lunch serveras på vägen mellan Esmarkglaciären och ryska gruvstaden Barentsburg som ligger i vid en bergssluttning i Grønfjorden. I mynningen på Grønfjorden har spår av dinosaurier upptäckts.


I Barentsberg så kommer vi till Ryssland. Allt är på ryska, betalingsmedel är ryska rubel (även om det går att betala med euro och NOK) och vi får t.o.m. ett ryskt mobilnät när vi kopplar upp telefonen.
Foton: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

I Barentsburg möts vi av vår
ryska guide som på charmig engelska förmedlar det dagliga livet och aktiviteter i en liten bit av Ryssland på Svalbard. Det finns även tid att strosa runt på egen hand efter den guidade turen. På färden tillbaka till Longyearbyn blir det fotosafari längs de övergivna ryska bosättningarna i Coles Bay och Grumant och av Fuglefjellet där tusentals häckande sjöfåglar håller till och skapar ett sjuherrans liv.

3) Valrossafari, 7 timmar, antingen kl. 08.00 eller kl. 09.00 platser i mån av tillgänglighet.
Efter en god frukost upplever vi Svalbards unika djurliv och gör en utflykt till en fascinerande valrosskoloni. Kolonin ligger vackert belägen på ön "Prince Karl's Forland", norr om Isfjorden.

Valrossen fredades för mer än 50 år sedan och kolonierna har blivit större och större med åren. Tidigare jagades valrossen och var nära att försvinna. Att få uppleva valrossen i sin naturliga omgivning är en unik upplevelse. Valrossen, med sin majestätiska karaktär, är en av de mest spännande djuren i Arktis. De bor i samma område mesta delen av sommaren och älskar att sola på stranden. En av de mest kända kolonierna nära Longyearbyen ligger på Poolepynten på Prince Karl's Forland. Med våra specialdesignade speedbåtar kan vi nå denna koloni på en kort dagstur på 7 timmar. Det ingår en lätt lunch. (begränsat antal platser). Pris inkl. båt, guide, lätt lunch: 2.680 SEK p.p.

Kl. 19.00 I kväll upplever vi en riktig vildmarksafton! Vi besöker Basecamps trapperstation som ligger i Bolterdalen, ca. 10 km från Longyearbyen. På fångststationen kan vi se hur fångstmännen bodde och hur de jagade sälar och renar. Här finns även en en huskyfarm med 80 polarhundar som drar hundspann. Byggnaderna och omgivningarna på fångststationen är en kopia av traditionella fångststationer på Svalbard.


Foto: Sondre Sivertsen

Vår middag förmedlar historien om jägarnas liv och leverne. Medan vi njuter av vår arktiska måltid kommer vår guide att berätta om Svalbards historia och livet för fångstmän på Svalbard.

Dag 5) tisdag 7 juli
Frukost och utcheckning från hotellet innan kl. 11.00
Vi ställer vårt bagage i ett bagagerum och hinner gå sista ärenden på stan. Kanske köpa lite matsäck för hemresan? Eller lite Svalbardsöl som souvenir? (ej i handbagaget…)
Kl. 12.45 avgår vår buss från hotellet till flygplatsen.
Vårt flyg med SAS SK4425 avgår kl. 14.45 och vi anländer i Tromsö kl. 16.20
Här tar alla passagerare sitt bagage och checkar in igen (Tullregler)
Vidareflyg till Arlanda kl. 19.00 med SK 2486 och vi landar på hemmaplan kl. 20.50
 

 

Packlista

Obligatoriskt
* Pass!
* Mjuk väska eller ryggsäck för personlig utrustning och kläder
* Vindtät mössa
* Halsduk, scarf eller buff som skyddar halsen i vinden
* 1-2 par handskar (gärna tunna handskar)
* 2 uppsättningar underkläder i material som andas
* En tjock varm tröja eller fleece
* 2-3 par ullsockor eller motsvarande
* 1 par varma och vindtäta byxor och jacka
* 1 uppsättning kläder för inomhusbruk i båten
* Solglasögon, gärna polariserade
* Toalettartiklar du behöver för privat bruk
* Vattenflaska

Rekommenderat
*
Kikare och kamera
* Skor för användning ombord
* Sol- och köldkräm (ej vattenbaserat)
* 1 vindtät fleecejacka
* Plastpåsar för kläder/smutstvätt

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 Klicka på bilderna på denna sida för större version.


Lunnefåglar

 


I Longearbyn ligger världens nordligaste chokladtillverkning där de skapar fantastiskt goda chokladpraliner.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


En av invånarna på hundgården
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


Fjällräv
Foto: Roy Mangersnes

 


Foto: Jarle Roessland