Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Eld & Is - Island & Grönland, 10 dagar (4800)

Kontrasterna mellan Island och Grönland är verkligen stora. På Island ligger urkraften i jordens inre där vulkaner har format landskapet och gör det än i dag. På Grönland är det istället den enorma inlandsisen som täcker 85% av landet och producerar enorma isberg av ofantliga storlekar. Isberg som skiftar från kritvitt till turkos inramas av berg i brunt och grönt. I dalarna ligger mattor av prästkragar och nationalblomman niviarsiaqs (praktmjölke på svenska) lila färg. På den här resan vistas vi i två helt skilda platser. Först besöker vi Island med sina rykande varma källor, mäktiga vattenfall, svarta lavafält och områden som knappast ändrats sedan vikingatiden. Nästa anhalt är Ilulissat, isbergens stad, Grönlands tredje största stad med nästan 4500 invånare och lika många hundar som ligger vid den stora isfjorden med sina gigantiska isberg.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor
Stokkur har här ett utbrott som sker med täta mellanrum
Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och nästan lika många slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Vad säger tidigare resenärer?
Vilken härlig resa!
Då är vi hemma igen från vår resa till Island/Grönland och vi är mycket nöjda!

Allt har fungerat bra – nån taxi som skulle ta oss till flygplatsen från Blå Lagunen hade fel pickup-tid (22.00 i st.f. 20.00) men det fixade sig rätt snabbt – i övrigt har alla bokade turer/tider stämt perfekt. T.o.m. vädret har varit bra, soligt mest hela tiden!

/Gunneli
Reste sommaren 2019

Tips: Många av bilderna på denna sida kan ni klicka på och få upp en större version.

 Resedatum (4800)
  2021:
23 juli - 1 augusti
 
 Pris (SEK) pris per person
 

Del i dubbelrum 36985:-
Enkelrum 41615:-

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)
 

 Priset inkluderar
 

• Flyg Norden*) - Island t/r.
• Flyg Keflavik - Ilulissat t/r
• 5 nätter Hotel Fron i Reykjavik inkl. frukost
• 4 nätter Nuka Hostels i Ilulissat med frukost
• Transfer till/från inkvartering
• 1 Dagsutflykt Den gyllene cirkeln och hemliga lagunen
• Inträde comfort till den Blåa Lagunen
• Ilulissat stadsrundtur
• Ilulissat båttur till isfjorden
• Grönländsk buffé
• Alla skatter och avgifter.

*) Arlanda, Köpenhamn, Helsingfors, Göteborg eller Oslo. Pristillägg kan förekomma.
 

 Priset inkluderar inte
  • Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)
 

Program
Dag 1 - Ankomst Island        
Ankomst till Island på eftermiddagen och transfer till Reykjavik via blå lagunen till hotell Fron*** ett 3 stjärnigt hotell som ligger mitt i Reykjavik centrum. I den Blå Lagunen gör ni gör ett stopp och badar i det härliga vattnet som är en höjdare för både kropp och själ. Ni väljer själva när ni vill vidare till Reykjavik och hotellet. Bussen avgår varje timme.

Kväll disponeras på egen hand.
Staden bjuder på en del sevärdheter. Om man inte besöker museer och teatrar räcker det med att vandra runt bland stadens sevärdheter under en dag.

Vikingen Ingolfur Arnarson räknas som stadens förste bosättare. Han kom seglande år 874 sökande efter en boplats. Genom att slänga bräderna från högsätet på sitt fartyg i havet rådfrågade han gudarna om bästa plats att sätta upp sitt hus. De skulle styra dem till den utvalda platsen. Brädorna strandade mellan den lilla dammen Tjörn där idag gatorna Adalstraeti och Sudurgata möts. Han döpte platsen till Reykjavik eller "Rökviken" efter den rök som steg ur marken. En tillgång för den moderna människan skulle det senare visa sig. Ingolfur själv står som staty på en kulle nära Kulturhuset och blickar ut över staden.

Reykjavik har inte alltid varit den stora stad som den nu är. Inte förrän Islands universitet byggdes i Reykjavik 1911 skedde en expansion. Vid självständigheten 1944 hade staden 45 000 invånare. Idag har staden närmare 200 000 invånare och är full av aktiviteter av olika slag. Många får något visst i blicken när de tänker på stadens alla restauranger, pubar och musikklubbar. Det byggs mycket i Reykjavik och därmed fortsätter staden att växa.

Dag 2 - Ilulissat
Frukost på Hotel Fron och flygbuss till Reykjavik inrikesflygplats. Berikad med historisk fakta och fängslande berättelser, lämnar ni nu Island för att ta flyget till Ilulissat på Grönland. Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat (Jakobshavn) grundades 1741 och är idag Grönlands tredje största stad med runt 5000 invånare. Staden ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.
18:00 Grönländsk middag på Hotel Hvidefalk.
Rest av kvällen disponeras på egen hand

Dag 3 - Stadsrundtur i Ilulissat
Ilulissat (Jakobshavn) grundades 1741 och är idag Grönlands tredje största stad med runt 5000 invånare. På den här stadsvandringen berättar guiden om stadens historia, om den grönländska kulturen och om livet nu här idag 30 mil norr om polcirkeln. Du besöker fiskarna i hamnen, försäljarna på "brättet" den lokala marknaden. Vi går igenom den gamla kolonidelen av staden och passerar förbi Knud Rasmussens födelsehem samt den gamla träkyrkan Zionskyrkan.
Längd: ca 2 tim.


En vandring längs stranden när lätt dimma ligger kring isbergen.

En tur till Sermermiut, tidigare boplats, rekommenderas. Sermermiut ligger vid Isfjorden och man blickar från land ut mot de stora isbergen. Turen kan göras på egen hand eller med guide.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Det förekommer ingen camping på denna resa, men de som tältar på denna plats har en fantastisk utsikt att kliva ut till på morgonen!

Dag 4 - Båttur till Isfjorden i midnattssol
Att ta en båttur ut på själva Isfjorden rekommenderas också starkt, att komma nära inpå isbergen är en otrolig upplevelse. Det är utan tvivel en av de allra största attraktionerna på hela Grönland. Här produceras 20 miljoner ton isberg per dygn, året runt! Resultatet är de enorma isberg, som reser sig uppemot 100 meter över havsytan. På den här båtturen så kommer du att få uppleva detta fantastiska naturens skådespel på nära håll. Du kommer tillräckligt nära isbergen för att verkligen förstå hur stora de egentligen är. Det kan annars vara ganska svårt att föreställa sig deras storlek då man saknar preferenser. Denna tur är mycket populär och kommer att ge er en upplevelse som ni kommer att minnas en lång tid framöver. Glöm inte kameran!
Längd: ca 2,5 timmar.
 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 5 - På egen hand
En hel dag till eget förfogande och extra utflykter. Det finns mycket att välja på. Det är t.ex. en upplevelse att gå en tur nere i fiskehamnen, där det ofta är full aktivitet. Gå förbi ”brættet” –den lokala marknaden - där urvalet av kött och fisk hela tiden varierar. Ta en tur förbi systugan, där olika produkter av skinn, päls och tyg säljs. Vissa butiker säljer traditionellt grönländskt konsthantverk av exempelvis horn och tand. Unna dig själv att äta på de bra restauranger som finns i stan, där man kan prova det lokala grönländska köket.

En dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi är också en uppskattad utflykt. Här kommer ni nära en glaciär med en isvägg ca 80-90 meter hög. Ni hör hur isen brakar och det låter som blixt och dunder och när isen ramlar ner i vattnet så frigörs en mängd syre som varit pressat av isen i tusentals år och man hör hur det bubblar i vattnet.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

En valsafari är även en tur som kan vara ett trevligt alternativ och här ovan ser vi en val simmande bredvid ett isbergs isvägg.

För att se alla utflykter som vi erbjuder i Ilulissat så gå till vår informationssida om Ilulissat.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 6 - åter till Island
Avgång kl. 12:15 med flyget till Island och ni är framme på Reykjavik inrikesflygplats vid 17:30-tiden. Transfer till Hotell Fron.

Dag 7 - Dag på egen hand
En hel dag till eget förfogande och extra utflykter.

Dag 8 - Den gyllene cirkeln & hemliga lagunen (Secret Lagoon)
På denna dagsutflykt kombinerar vi höjdpunkterna Islands Gyllene Cirkel och Secret Lagoon till en heldagsutflykt. Denna tur ger dig många av Islands rika och robusta skönheter. Upplev de tektoniska plattorna, geotermiska geyserområdet, det gyllene vattenfallet och avsluta med ett härligt geotermiskt bad.

Resan börjar på UNESCOs utsedda världsarv, Thingvellir National Park. Födelseplatsen för Althingi där islands parlament grundades år 930 e.kr., det här är också där de tektoniska plattorna sakta sugs ut för att skapa en riftdal.

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Det mäktiga Gullfoss
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Djupt i den Gyllene cirkeln är det kolossala Gullfoss - vattenfallet som är ett av Islands vackraste vattenfall (namnet betyder Guldfallet. Vattnet faller i två omgångar – först 11 meter, sedan 21 meter – ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång.

Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor
Stokkur har här ett utbrott som sker med täta mellanrum
Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor

Nästa stopp blir Geysirområdet där den mycket aktiva  källan Strokkur sprutar vattenkasader 30 meter upp i luften med några minuters mellanrum. Geysirområdet blev aktivt för mer än 1000 år sedan och består av mer än ett dussintal kokande vattenhål. Den ”ursprungliga” Geysirn som ligger i direkt närhet av Strokkur är mindre aktiv i dag men är den som givit sitt namn till varma källor över hela världen.

Du avslutar denna magiska dag genom att du kommer till Secret Lagoon (den hemliga lagunen) som ligger nära den charmiga byn Flúðir på södra Island. Det mineralrika geotermiska vattnet från närliggande varma källor håller en stadig temperatur mellan 38° till 40° C, vilket gör lagunens vatten perfekt för bad och avkoppling.
Under åren har Secret Lagoon, eller Gamla Laugin som den kallas av byborna, varit en del av den lokala kulturen som håller på att leva upp till den unika autentiska upplevelsen av ett isländskt geotermisk bad utomhus.
Secret Lagoon erbjuder snygga och rena omklädningsrum, duschar och omklädningsfaciliteter, samt en liten bar och matplats. Promenadstigar omger poolen där ni kan utforska de små varma källorna och andra geotermiska fenomen i närområdet. Efter 2 timmars njutning av lagunens mirakulösa vatten återvänder vi till Reykjavík, med en uppfräshad och föryngrad känsla.

Dag 9 - Dag på egen hand
En hel dag till eget förfogande och extra utflykter.

Dag 10 - Hemresa
Utcheckning och ledig förmiddag. Kl. 13:00 avgår flygbussen till Keflavik flygplats och hemresa med Icelandair.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 
 


Iskanten Foto: Monica Larsson


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson


Klyftan mellan kontinenterna i Thingvellir


Gullfoss