Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Grönlands västkust med svensk färdledare, 7 dagar (4099)

Följ med Grönlandsresors Monica till Grönland! Vi har valt ut det bästa av Grönland där vi får uppleva natur, kultur och möta lokalbefolkningen. En dag gör vi en lite längre vandring på 4-5 timmar, den som inte vill eller kan vandra har en eftermiddag på egen hand i Ilulissat. Vi färdas med flyg, båt och till fots för att komma nära isbergen och njuta av naturen. Detta är en resa som har ett fullt program utan att vara stressigt. Vi äter gott, träffar människor och är en så pass liten grupp att vi får plats på en egen liten båt. 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och ungefär 2500 slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Kangerlussuaq betyder "den långa fjorden" och längst in i den 16 mil långa fjorden ligger staden som tidigare var en amerikansk flygbas. Området är rikligt på djur och det finns över 5000 myskoxar och fina fiskevatten i området. Den mäktiga inlandsisen ligger endast en kort bilfärd bort.

Reseledare Monica Larsson
Vår svenska färdledare, Monica Larsson ägare av Grönlandsresor var under 6 år bosatt i Ilulissat och har arbetat med turistnäringen på Grönland i drygt 20 år. Hon har en passion för matlagning och spännande grönländska skrönor och berättelser. Under resans gång bjuder hon på berättelser om landets historia sedan vikingatiden till idag, kulturen i dagens Grönland och även planerna för hur framtiden ser ut. Monica berättar också gärna om naturen och livet kring isfjorden och hur det var att bo här.

Tips: Många av bilderna på denna sida kan ni klicka på och få upp en större version.

 Resedatum
  2020: 15 - 21 augusti

Flygtider:
Normalt går flyget 10:45 från Köpenhamn och återkommer kl 20:00.
Flygbolaget kan dock ändra dessa flygtider.
 

 Pris (SEK) pris per person
 


Del i dubbelrum: 39 000
Enkelrum 42900 (begränsat antal)

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)
 

 Priset inkluderar
 

• Flyg Köpenhamn - Kangerlussuaq - Ilulissat t/r.
• Svensk färdledare
• Alla skatter och avgifter
• 6 nätter på hotell (egen dusch och WC)
• Studiebesök, hembesök, museibesök, besök på hundplats och mycket mer.
• 6 frukost, 5 luncher, 6 middagar (Dessutom på dag 1 och 7 serveras lätt måltid på flyget).
• Utflykt till en bygd
• Val- och isfjordssafari
 

 Priset inkluderar inte
  • Måltidsdyck
• Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)
 

Resan genomförs med min 8 och max 12 deltagare

OBS! Ordningen på nedanstående program kan komma att ändras. Under resans gång kommer programmet att anpassas till väder och vind och det som händer under resans gång. Det bli normalt en mängd tidsändringar och justeringar, men det är det som gör det möjligt att uppleva mycket!

Program
Dag 1                   
Avgång med flyg från Köpenhamn till Kangerlussuaq. Områdets djurliv är rikt, och redan ett par kilometer från flygplatsen kan man få syn på några av de tusentals myskoxar som finns i området. Vi gör en utflykt upp till inlandsisen vid Point 660. Här kan man komma riktigt nära isen med bil. Beroende på förutsättningarna så kan det bli upp till 10 minuters promenad till själva isen. Sista biten kan vara lite ansträngande, men det är mödan väl värt! Det är en oförglömlig upplevelse att stå uppe på detta väldiga hav av is som täcker nära 85% av Grönlands yta. Vi blickar ut över det böljande landskapet och känner naturens storhet. Det är en stor upplevelse att beträda den enorma inlandsisen och man känner den massiva kylan från den 3 kilometer tjocka isen. På vägen till och från Point 660 kör vi genom ett varierande landskap, bland annat genom arktisk öken. Det finns goda förutsättningar att se renar, polarrävar, myskoxar och fåglar på turen. Övernattning i Kangerlussuaq.
Måltider: Enklare måltid på flyget och middag


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Vi möter den mäktiga inlandsisen på vår utflykt.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Och vi kommer även upp på inlandsisen. Det är en mäkta känsla att komma upp den isklump som täcker 85% av hela Grönland och är uppemot 3km tjock.

Dag 2
Vi flyger nu vidare till isbergens stad Ilulissat. Passa på att under den 45 minuter långa flygfärden se ut över landskapet och isfjorden när det närmar sig inflygning.

Tillsammans med vår färdledare gör vi en stadspromenad i den pittoreska staden. I Ilulissat livnär sig de flesta av invånarna på fiske eller fiskeindustrin. I hamnen ligger fiskebåtarna på rad och vid marknadsplatsen ”brättet” säljs dagens fångst. Ilulissat är polarforskaren Knud Rasmussen födelsestad och hans barndomshem är nu omgjort till museum. Den gamla Zionskyrkan av trä, tillhör också stadens sevärdheter.
Måltider: Frukost, lunch, middag.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Det förekommer ingen camping på denna resa, men de som tältar på denna plats har en fantastisk utsikt att kliva ut till på morgonen!

Dag 3
Idag är det dags för valsafari och båttur bland isbergen. Många valar drar på sommaren in i Diskobuktens kallare vatten. De vanligaste valarna vi ser är knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Vi hinner också med att fortsätta upptäcka staden och att smaka på den grönländska matkulturen.

Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 4
En av dagarna gör vi en dagsutflykt till en av de små byarna och får insikt hur det är att bo på landsbygden.

Livet på den grönländska landsbygden är på ett sätt lugnt men samtidigt intensivt och det blir tydligt att naturen styr det dagliga livet.
Även om byn inte ligger långt från Ilulissat, så blir det tydligt vilka stora kontraster det är.

Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 5
En dag fylld med naturupplevelser! Vi gör en promenad till den gamla boplatsen Sermermiut, naturskönt belägen med en fantastisk utsikt över Isfjorden. Platsen beboddes av människor redan 2 000 år f kr och än i dag kan man se lämningar och inuitgravar från den tidsperioden. Den som vill fortsätter vandringen längs Isfjord i lugn takt. För att skydda den känsliga, arktiska naturen har man anlagt gångstigar av brädor hela vägen ner till Isfjord. Den bedövande vackra utsikten över isbergen som rinner ut i havet får en att glömma eventuell trötthet. Vandringen tar 4-5 timmar och vi har med matsäck som vi dukar upp och avnjuter medan vi blickar ut över det fascinerande isbergslandskapet. Den som inte kan eller vill vandra återvänder till Ilulissat och har resten av dagen att själv flanera i byn.
Måltider: Frukost, lunch, middag


En vandring längs stranden när lätt dimma ligger kring isbergen.

Dag 6
Idag fortsätter vi med att utforska stan och möta intressanta människor som ger oss en inblick i hur man lever på Grönland. Vår svenska färdledare har ett stort kontaktnät och vi kan räkna med att få träffa några av hennes vänner. Bland annat besöker vi en hundslädesplats. Slädhundarna är fortfarande otroligt viktiga för grönländarna och är inte ett husdjur utan ett arbetsdjur och ett viktigt verktyg för jägare och fiskare. Hunden är perfekt byggd för grönländska förhållanden, den tål hård kyla, är intelligent och tålig. Under besöket här får vi veta mer om det viktiga arbete som Grönlandshundarna utför. En minnesvärd avslutning på vistelsen i Ilulissat.

Måltider: Frukost och middag
 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 7
Morgonflyg till Kangerlussuaq för vidare färd till Köpenhamn där vi landar 20:00

Måltider: Frukost, lunch och en lättare måltid ombord på planet.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 
 


Iskanten Foto: Monica Larsson

 


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson